Programlanabilen, özel kartlardan talimat alabilen, bellek bankasının yardımıyla hesap yapıp problem çözebilen ilk aygıt, Charles Babbage tarafından düşünüldü. “Analytical Engine” adı verilen bu aygıtla ilgili çalışmalar, Londra’da 1822 yılında başladı ve 1871 yılına kadar sürdürüldü.Aygıtın yapımında, Babage’ın da büyük emeği geçti. Cebinden tam 6 bin pound harcadı. Hükümetten de 17 bin pound yardım almıştı. Ancak, bu olağanüstü aygıtın başarıyla çalışabilmesi için,
binlerce küçük parçanın yapılması gerekiyordu ki, bu da o günün teknolojisine göre olanak dışıydı. Eldeki tüm kaynaklar değerlendirildiğinde, Babbage’ın bu harika düşüncesinin, onun yaşadığı yüzyıl içinde hayata geçirilemediğini görüyoruz. Programlanabilen ilk kullanılabilir bilgisayar, İsveç’in Stockholm kentinden George Scheutz tarafından yapıldı ve 1855 Paris Panayırı’nda sergilendi. Bu bilgisayar, Babbage’ in prensiplerine göre, ancak çok daha basit olarak yapılmıştı. Scheutz’un “hesap makinesi”, dört işlemi çözebiliyor ve sekiz basamağa kadar hatasız sonuç verebiliyordu. Bu ilk’ ‘bilgisayar”, New York’taki Albany Rasathanesi tarafından satın alındı ve astronomi çizelgelerinin hesaplanmasında kullanıldı.
Bilgi işlem aracı olarak ilk bilgisayar
Bilgi işlem aracı olarak ilk bilgisayarın patenti 8 Ocak 1899 günü New York’ta, Dr. Herraan Hollerith tarafından alındı. Elektrikle çalışan ilk modeli, ABD Nüfus Bürosu için yapıldı ve 1890 nüfus sayımı sırasında kullanıldı. Sayım sırasında ABD yurttaşlarınca doldurulan kartlar, bu bilgisayarda değerlendirildi. 1896 yılında Dr. Hollerith, Sayım Bürosu’ndaki görevinden ayrıldı ve Tabulating Machine Co. adlı bir firma kurarak, bilgisayar üretimine ve pazarlamasına başladı. Bu şirket, daha sonra dev bir firma olan IBM’in temelidir. IBM makineleri tarafından kullanılan 80 sütunluk kartlara da “Hollerith Kartı” adı verilir.
İlk elektronik bilgisayar
“Colossus I” adlı ilk elektronik bilgisayar, hükümet tarafından gizlice yürütülen çalışmalar sonucu Londra’da Prof. Max Newman başkanlığında bir ekip tarafından 1943 yılı Aralık ayında üretildi. Tek amaçlı, tümüyle elektronik olan Colossus 1, kriptoanaliz (şifre çözüm) çalışmaları için yapıldı. Bir saniye içinde 5 bin ayrı şekli değerlendirebilecek yetenekteydi. Düşman ordularının haberleşme sistemlerini çözerek, İkinci Dünya Savaşı’nın İngilizler lehine sonuçlanmasını sağlayan en büyük etkenlerden biri oldu. Çok amaçlı tümüyle elektronik ilk bilgisayar ise, 1946 yılında ABD’de Pennsylvania Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nde J. Presper Eckert ve John W. Mauchly tarafından üretildi. “Computer” ya da “ENIAC” adı verilen bu aygıt, 30 ton ağırlığındaydı ve 19 bin 500 parçadan meydana geliyordu. ABD Genelkurmay Levazım Daire Başkanlığı, bu “harika” aygıtı, Maryland’deki Balistik Araştırma Laboratuvarı’na yerleştirdi. Burada, rüzgârın hızı, bombanın türü ve hava koşulları değerlendirilerek, bombardıman hesaplan yapmak için kullanıldı.
ABD’de, Philadelphia’da Remington Rand; İngiltere’de Lancashire’de “de Ferranti” marka elektronik bilgisayarların fabrikasyon üretimine aynı dönemde başlandı. Üretilen ilk Ferranti marka bilgisayar, 1951 yılında Manchester Üniversitesi’nde kullanılmaya başlandı. Remington Rand tarafından imal edilen “Univac I” marka bilgisayarların ilki ise, 14 Haziran 1951 günü, özel bir törenle ABD Sayım Bürosu’nun hizmetine sunuldu. Univac, aynı zamanda manyetik bantlarla çalışan ilk bilgisayardır.
Yorumlar
Yorum Gönder