Ana içeriğe atla

Çalar Saatin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Mekanik ilk saatle ilgili bilgilere, Çin İmparatorluk Sarayı’nın ünlü öğretmenlerinden Su Sung’un “Hsin I Hsiang Fa Yao” adlı kitabında rastlıyoruz. Sung’un kitabında, şemalarla tarif ettiği saat, 3 metre yüksekliğindeydi. Zembereği, su gücüyle hareket ediyordu… 1088 yılında yapılan bu saatin arkasında, gerekli ayarlamaları yapabilmek için bir de kapak vardı.
ilk çalar saat

Almanya’da Würzburg kentinde, 1350-1380 yılları arasında yapılan ilk çalar saat duvara aşılabilecek şekilde planlanmıştı. Bu saat, halen Würzburg’daki Mainfrankisches Müzesi’nde muhafaza edilmektedir. Ortaçağ’da çalar saatler, özellikle manastırlarda yaygın bir biçimde kullanılıyordu. Zira, buralarda belirli zamanları kaçırmamak gerekiyordu.
İlk sarkaçlı saat
Hollandalı bilim adamı Christian Huygens, 1656 yılı Aralık ayında, Lahey’de ilk sarkaçlı saati yaptı. Saatin çalışma prensibi, 70 yıl önce Galileo tarafından belirlenen salınım hareketleri esasına dayanıyordu. Sarkaçlı saatlerin ticari amaçla üretimi ise Huygens’in ustası Samuel Coster tarafından 1658 yılında gerçekleştirildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.