20. yüzyıla gelene dek, ekmek dilimleri bir çatalın ucuna takılarak, ateş üzerinde kızartılıyordu. Elektrikli ekmek kızartma makinesi,
ilk kez 1909′da New York’ta General Electric firması tarafından satışa çıkarıldı. Mika çubuklar altına sarılan çıplak bakır tellerden elektrik geçirilince, teller akkor haline geliyor ve mika çubukların üzerindeki ekmek dilimlerinin bir yüzleri kızarıyordu. Dilimler elle ters yüz ediliyor ve sonra da ikinci yüzleri kızartılıyordu. Ekmek diliminin iki yüzünü birden kızarttıktan sonra dışarı
fırlatan ilk kızartma makineleri ise, 1927 yılında, Minnesota eyaletinin Sti!lwater kentinden teknisyen Charles Strite tarafından gerçekleştirildi. Zemberekli bir zaman ayarlama aygıtı, çift yönlü ısı veren kızartma makinesinin içindeki ekmek dilimini, belirli bir süre sonra dışarı fırlatıyor ve ısıtıcıya gelen elektrik akımını da kesiyordu. 1930 yılında zemberek sistemi yerine termostat takılarak aygıt daha da geliştirildi. Ekmeğin yüzey ısısından etkilenen termostat, belirli bir ısıya ulaşıldığında elektrik akımını kesiyor ve böylece dilimlerin doğal lezzeti de korunmuş oluyordu.
ilk kez 1909′da New York’ta General Electric firması tarafından satışa çıkarıldı. Mika çubuklar altına sarılan çıplak bakır tellerden elektrik geçirilince, teller akkor haline geliyor ve mika çubukların üzerindeki ekmek dilimlerinin bir yüzleri kızarıyordu. Dilimler elle ters yüz ediliyor ve sonra da ikinci yüzleri kızartılıyordu. Ekmek diliminin iki yüzünü birden kızarttıktan sonra dışarı
fırlatan ilk kızartma makineleri ise, 1927 yılında, Minnesota eyaletinin Sti!lwater kentinden teknisyen Charles Strite tarafından gerçekleştirildi. Zemberekli bir zaman ayarlama aygıtı, çift yönlü ısı veren kızartma makinesinin içindeki ekmek dilimini, belirli bir süre sonra dışarı fırlatıyor ve ısıtıcıya gelen elektrik akımını da kesiyordu. 1930 yılında zemberek sistemi yerine termostat takılarak aygıt daha da geliştirildi. Ekmeğin yüzey ısısından etkilenen termostat, belirli bir ısıya ulaşıldığında elektrik akımını kesiyor ve böylece dilimlerin doğal lezzeti de korunmuş oluyordu.
Yorumlar
Yorum Gönder