Ana içeriğe atla

Film renklendirme yönteminin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Ticari açıdan başarılı olan ilk yöntem, kinema color’dur. Pankromatik film kullanılan bu iki renkli sistem, 1906 yılında İngiltere’de dönemin en önde gelen yapımcı firmalarından Charles Urban Trading Co. için George Albert Smith tarafından gerçekleştirildi. Bu yöntemin denendiği ilk film, 1906 yılının Haziran ayında, Smith’in evinin dışında çekildi. Filmde, Smith’in oğlu ve kızı oynarken görüntülenmişlerdi. Oğlan, mavi bir elbise giyiyor ve bir bayrak sallıyordu. Kızın üzerinde ise pembe kurdeleli beyaz bir elbise vardı.
Kinema-color’un patenti, 1906 yılının Kasım ayında alındı. Kinema-color tekniğiyle çekilmiş bir filmin izleyicilere ücret karşılığında ilk gösterimi ise, 26 Şubat 1909 günü yapıldı. Gösteride, 21 kısa metrajlı film vardı. Uzun metrajlı ilk renkli film ise, “The World, the Flesh and the Devil” adlı yapıttır. 1 saat 40 dakikalık bu melodram, Laurence Cowen’in romanından esinlenerek Union Jack Co. şirketi tarafından Kinema-color tekniği ile çekildi. “Ücret karşılığında” ilk gösterimi de 4 Şubat 1914 günü yapıldı. Üç renk üzerine işlem yapan Gaumont Kronokrom tekniği ile alınan ilk başarılı sonuç ise, 15 Kasım 1912 günü Paris’te Fransız Fotoğraf Derneği’nin üyelerine gösterildi. Filmler, üç mercekli bir kamera ile çekilmişti. Her merceğin üzerinde, ana renklerden birine ilişkin bir filtre vardı. Bu ilk filmlerde, Vilmorin-Andrieux bahçeleri, kelebekler, Deauville Plajı, çiftçiler ve başka doğal manzaralar görüntülenmişti. Kronokrom tekniği İngiltere’ye 16 Ocak 1913′te geldi. Aynı yıl, ilk renkli ve sesli film denemeleri yapıldı ve bunların sonuçları Haziran ayında New York’ta, 39. Cadde Tiyatrosu’nda sergilendi. Kronokrom tekniği, ticari açıdan pek başarılı olamamıştı ama, geçerliliğini 1920 yılına kadar korudu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.