Fotoğraf Makinesi Filminin Patenti, 1888 yılının Nisan ayında İngiltere’ nin Birmingham kentinde Alfred Pumphrey tarafından alındı. Ertesi yıl Pumphrey, kendi fabrikasında üretime başladı.Jelatin emilüsyonlu bu filmler, 12′lik plaketler halinde satılıyordu ve 8 X 11 cm ile 20 + 25 cm arasında değişik boyutlarda bulabilmek mümkündü. Bir dolduruşta 100 fotoğraf çekebilen 100-Fold Filmograph markalı kendi orijinal makinesinde kullanıldığı gibi, standart film kullanabilen her tür makine ile de çekim yapmak mümkündü.
Selüloid Filmler ise Philadelphia’da, John Carbutt tarafından geliştirildi ve 7 Kasım 1888 günü, Fotoğrafçılık Derneği üyelerine tanıtıldı. Bunlar, negatif filmlerdi. Aynı yılın 21 Kasım’ında ilk”slayt”ı yaptı. Rulo halindeki selüloid filmler ise, New York’ta, Eastman Dry Plate Co. tarafından 27 Ağustos 1889 gününden itibaren yeni üretilen Kodak marka fotoğraf makinelerinde kullanılmak üzere pazarlandı. Gerçi, aynı yılın Aralık ayında patentini almışlardı ama, aslında rulo filmle ilgili çalışmalar, 2 Mayıs 1887′de başlamıştı ve patent için müracaat üretimin gerçekleşmesinden sonraya bırakılmıştı.
İlk renkli rulo film ise Robert Krayn tarafından bulundu ve Almanya’da 1910 yılında Neue Photographische Gesellchaft adlı kuruluş tarafından üretildi. Ancak bunun ömrü kısa oldu ve 1924 yılına ka- .dar bu konuda başka bir çalışma görülmedi. O yıl, yine bir Alman kuruluşu olan Lignose Natural Color Film, bir kez daha rulo halinde renkli filmi piyasaya sundu. Amatör fotoğrafçılar, üç renkli ilk başarılı “Kodachrome” filme kavuşabilmek için 1936 yılına kadar beklemek zorunda kaldılar. Kodacolor film makaralarının 1942 yılında ABD’de piyasaya çıkmasıyla kâğıda basılan ilk renkli fotoğraflar da ortaya çıkmaya başladı.
Yorumlar
Yorum Gönder