Ana içeriğe atla

Kahvenin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Kahve hem sıcak hem de soğuk olarak servis yapılan en popüler içecek. İçerisinde bulunan kafeinin canlandırıcı etkileri çok eski zamanlardan beri biliniyor. Günümüzde kahve en çok Kolombiya, Brezilya ve Vietnam’da üretiliyor. Bu bilgilerin yanında kahveyi kimin bulduğuna ve kahve ile ilgili bazı ilginç bilgilere bir göz atalım.
Kahve’yi kimler buldu

Tarihsel bilgilere göre, Etiyopyalılar kahve çekirdeğinin insana enerji verdiğini ilk keşfedenler oldu. Araplar 9. yy yüzyılda kahve  yetiştirmeye başladı. Araplar’ın yetiştirdiği kahve çekirdeği, ticaretin genişlemeyesiyle, Yemen ve Kuzey Afrika gibi diğer yerlere  ulaşmıştır. İlerleyen zamanlarda kahve Avrupa ve Hint pazarlarında geniş bir yer edindi.
Ek Bilgiler ve Diğer Önemli Bilgiler
1587 yılında, Abdal Qadir al Jaziri tarafından yazılan “Umdat al safwa fi tepe el-qahwa” Kahvenin Tarihi adlı eseri ile farklı hukuki tartışmalar yaratsa da kahve ile ilgili oldukça ilginç bilgilere yer vermiştir. Bu özel eser, Jamal al-Din al-Dhabhani’nin, Müslüman dünyasında kahveyi bulan ilk kişi olarak tarihe geçmişitr.
Yemen akhve için başlangıç ​​noktası oldu. 1554 yılında, ilk kahvehane İstanbul’da açıldı. Kahve, o dönemde muhafazakâr kesim tarafından, ağırlıklı olarak uyarıcı etkisi nedeniyle iyi karşılanmadı ve pek çok yerde kahve içmek yasaklandı. 1524 yılında, Yavuz Sultan Selim kahve yasağını kaldırdı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun toprağı olan Yemen’de yetişen kahve tüccarlar sayesinde önce İstanbul’a oradan’da İtalya’ya ulaştı. İtalya üzerinden tüm Avrupa’ya yayıldı. 1645 yılında, Avrupa’daki ilk kahvehane, Venedik’te açıldı. 1583 yılında Hindistan’da kahve üretimi için, bir İngiliz ve bir de Hollandalı şirket açıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz