“Champ d’Oiseau” adıyla Mösyö Boulanger tarafından 1765 yılında Paris’te açıldı. Dükkanın girişine Latince bir özdeyiş yazılmıştı: “Venite ad me, omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos.” Bu sözlerin anlamı şuydu: ‘Siz ey midesi guruldayanlar…Bana gelin, iyileştireyim.” Bu özdeyişteki “Restaurabo-iyileştirmek” sözcüğü, zamanla lokanta anlamında “restoran” olarak kullanıldı. Mösyö Boulanger’nin lokantasınin iç kısmı, üstü mermer masalarla süslenmişti.
Özel yemeği ise bir tür tavuk yemeği olan “Volaille au Gros Sel’di. Boulanger’nin bu girişiminin öncesinde, tavernalarda, hanlarda, aşçı dükkanlarında ve bazı kahvehanelerde yemek yenilebiliyordu. Ancak bunlar, bugünkü modern anlamıyla restoranların atası olarak sayılabilecek niteliklere sahip delillerdi. Mösyö Boulanger’nin lokantası başarılı olunca, kısa zaman içinde başka örnekleri de açıldı.1789 Devrimi sırasında, Paris’te 100 restoran vardı. 15 yıl sonra ilk lokanta rehberi “Almanach des Gourmands” (Damak Tadına Düşkünler Almanağı) adıyla yayınlandı.
Özel yemeği ise bir tür tavuk yemeği olan “Volaille au Gros Sel’di. Boulanger’nin bu girişiminin öncesinde, tavernalarda, hanlarda, aşçı dükkanlarında ve bazı kahvehanelerde yemek yenilebiliyordu. Ancak bunlar, bugünkü modern anlamıyla restoranların atası olarak sayılabilecek niteliklere sahip delillerdi. Mösyö Boulanger’nin lokantası başarılı olunca, kısa zaman içinde başka örnekleri de açıldı.1789 Devrimi sırasında, Paris’te 100 restoran vardı. 15 yıl sonra ilk lokanta rehberi “Almanach des Gourmands” (Damak Tadına Düşkünler Almanağı) adıyla yayınlandı.
Yorumlar
Yorum Gönder