Patates cipsi 1853 yılında New York’taki Moon Lake House Oteli’nin Kızılderili aşçısı George Crum tarafından hazırlandı. Bir akşam, otelin restoranına yemeğe gelen müşterilerden biri, Crum’ dan, “Fransızların ünlü patates tavasından daha ince bir patates yemeği” istedi. George Crum’un yaptığı cips, öylesine tutuldu ki, kısa zaman içinde Moon Lake House’un, özel yemeği haline geldi. Birkaç yıl sonra, paketlenmiş cips satışı, ülkenin her yerinde salgın haline geldi. Pek çok dar gelirli Amerikan ailesi, patatesleri evlerinde kızartıp ambalajlayarak bütçelerine oldukça önemli katkılarda bulunuyordu.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder