Ana içeriğe atla

Peynirin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Peynirin bulunuşu o kadar eskilere dayanıyorki tam olarak kimin tarafından keşfedildiğinin bilinmesi imkansızdır. Fakat tarihsel sıralamada peynir ile ilgili eski kayıtlara bakmakta yarar vardır. Peynirin ilk olarak M.Ö. 6000 yılında, ortadoğuda ortaya çıktığına inanılmaktadır. Mısırda M.Ö. 2000 li yıllara ait,  duvarlara çizilen resimlerden anlaşıldığı üzere, insanlar peynir yapımını bilmekte ve yaptıkları peyniri hayvan derisinden yapılmış çantalarda muhafaza ettiklerini göstermektedir. Peynirin bulunuşu ile ilgili en önemli tahmin ise insanların uzun yolculukları sırasında yanlarında t
aşıdıkları sütün fermante olması ve bu durumun tesadüfen farkedilmesine dayanmaktadır. Bu tahmin, deriden yapılmış çanta şeklindeki kaplara koyulmuş sütün, sıcak, hareket ve deri çanta enzimlerinin kombinasyonu ile  sulu peynir çeşidi olan lor peynirinin ortaya çıktığıdır.
Farklı yerler de Peynir
Avrupa ve yakın doğunun eski verilerinde peynir ile ilgili çok fazla kaynak yoktur. Fakat Homeros’un Odesesinde, incilde peynirden bahsedilmektedir. Yahudilerin büyük peynir üreticilerinden biri olduğu da bilinmektedir.
Romalılar ve Peynir
Peynir italyan mutfağının en önemli parçalarından biridir. Bu nedenle günümüzdeki bir çok peynir çeşidinin Romalılar tarafından bulunduğu bilinmektedir. Hatta Romalılar peynir çeşitliği konusunda o kadar ilerlemişler ki, şarap mahzenlerine benzer peynir evleri olduğu bilinmektedir. Aristo, Homeros ve Varro dahil olmak üzere Romalıların peynirleri konusunda yazılar yazmışlardır. Fakat romalıların peynir yapım yöntemleri ile ilgili en önemli yazı, önceleri asker olan daha sonra ise çiftçiliği ile ünlenen Kolumela tarafından yazılmıştır.
Peynir Roma dışında iki nedenden ötürü yaygınlaşmıştır. Birincisi, Akdeniz üzerinden yapılan ürün ticareti yoluyla, ikincisi ise Romalı askerlerin fethettikleri topraklara çiftçi olarak yerleşmesiyle.
Zaman içerisinde Romalılardan öğrenilen yöntemler geliştirilerek Fransa, İsviçre ve Hollanda kendi peynir türlerini üretmeye başladılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.