Ana içeriğe atla

Telefon kulübesinin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Malumunuz bundan 20 yıl öncesine kadar cep telefonu yoktu hayatımızda. Bu durumda ev dışındayken telefon etmek için ne yapardı insanlar. Ya postaneye yada telefon kulübesine giderlerdi. İşte insanların heryerde ve herkesin kullanabilmesi için ilk telefon kulübesi, 1 Haziran 1880 tarihinde Connecticut eyaletinde New Haven kentinde açıldı. Connecticut Telephone Co. adlı telefon şirketi, merkez binasına koyduğu bu kulübeyi, ücretini ödeyen herkesin kullanabileceğini duyurdu. Jetonla çalışan ilk telefon kulübesi, 1889 yılında yine Connecticut eyaletinde hizmete girdi.
Hartfort kentinde bulunan bankanın önüne takılan jetonlu telefonun mucidi, William Gray’di. Gray, daha sonra yaptığı jetonlu telefonları, isteyen dükkân sahiplerine kiralayarak önemli bir gelir kaynağı sağladı. Bu telefon kulübelerinin hepsi de bir binanın içinde açılmıştı. Binaların dışında, cadde ve parklarda kurulan telefon kulübelerinin ilki Londra’da, 1903 yılının Mayıs ayında açıldı. Altıgen şeklindeki bu kulübenin çevresi, Great Central Demiryolu şirketinin tanıtım afişleriyle donatılmıştı. Birkaç yıl sonra telefon kulübelerinin sayısı arttı. Bu kulübelerin bir özelliği, jetonların telefona-değil, kulübenin kapısına atılmasıydı. Jeton atılınca kulübenin kapısı açılıyor ve içine girilerek telefon edilebiliyordu. Önceleri tahtadan yapılan bu kulübeler, cüzdanını kulübeye düşüren bir müşterinin kapıyı kırması üzerine demire çevrildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz