Kıyma Makinesini kim buldu
Et kıyan makina. Kıyma makinaları kullanılmadığı zamanlarda
et, sağlam kütük veya
tahtalar üzerinde satır ve bıçakla çok küçük doğranırdı.
Kullanılacağı yere göre de bunlardan istifade
edilirdi.
On dokuzuncu asrın ikinci yarısında kıyma makinaları
yapılmaya başlandı. Bunlar madenî olup kolla
çalıştırılırlardı. Makina, gövdesine üstünde etin konduğu
bir kısım, gövde içinde kola bağlı sarmal
biçimli parça, Arkhimed (Arşimet) Burgusu prensibine göre çalışır.
Kıymanın çıktığı yerde delikli bir
parça vardır. Vidalı bir kapak bunun üstünü kapanarak
sistemin rahat, istenildiği gibi çalışmasını temin
eder. Kasaptaki ve müesseselerdeki kıyma makinaları, büyük
olup elektrikle çalışırlar. Günümüzde
ekserî eve giren kıyma makinaları plastikten pratik olarak
imal edilmektedir. Bu cins makinalarda
kıymanın yanında sebze, kahve gibi şeyler de
çekilebilmektedir.
Çekilmek istenen madde, ağızdan içeri verilir, el ile
çalışanlarda kol çevrilir, elektriklilerde düğmeye
basılır. Burada dikkat edilecek husus, malzemenin konduğu
yere parmakları sokup kazaya meydan
vermemektir. Onun için çekilecek malzeme ya özel bir kaşıkla
veya kaşığın tersi ile içeri itilir.
Makinanın çalıştığı müddetçe konan malzeme delikli ağız
kısmından dışarı kıyılmış olarak çıkar. Delikli
parça, değiştirilerek istenilen püre, iç yağı, marmelat gibi
besin maddeleri de çekilebilir. Kıyma
makinasında genegenel olarak et kıyılır. Kıyılan bu et,
kıyma hâlinde köfte, dolma, rosto, börek, çorba gibi
yerlerde kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder