Ana içeriğe atla

Kıyma Makinesini kim buldu icat etti

Kıyma Makinesini kim buldu


Et kıyan makina. Kıyma makinaları kullanılmadığı zamanlarda et, sağlam kütük veya
tahtalar üzerinde satır ve bıçakla çok küçük doğranırdı. Kullanılacağı yere göre de bunlardan istifade
edilirdi.
On dokuzuncu asrın ikinci yarısında kıyma makinaları yapılmaya başlandı. Bunlar madenî olup kolla
çalıştırılırlardı. Makina, gövdesine üstünde etin konduğu bir kısım, gövde içinde kola bağlı sarmal
biçimli parça, Arkhimed (Arşimet) Burgusu prensibine göre çalışır. Kıymanın çıktığı yerde delikli bir
parça vardır. Vidalı bir kapak bunun üstünü kapanarak sistemin rahat, istenildiği gibi çalışmasını temin
eder. Kasaptaki ve müesseselerdeki kıyma makinaları, büyük olup elektrikle çalışırlar. Günümüzde
ekserî eve giren kıyma makinaları plastikten pratik olarak imal edilmektedir. Bu cins makinalarda
kıymanın yanında sebze, kahve gibi şeyler de çekilebilmektedir.
Çekilmek istenen madde, ağızdan içeri verilir, el ile çalışanlarda kol çevrilir, elektriklilerde düğmeye
basılır. Burada dikkat edilecek husus, malzemenin konduğu yere parmakları sokup kazaya meydan
vermemektir. Onun için çekilecek malzeme ya özel bir kaşıkla veya kaşığın tersi ile içeri itilir.
Makinanın çalıştığı müddetçe konan malzeme delikli ağız kısmından dışarı kıyılmış olarak çıkar. Delikli
parça, değiştirilerek istenilen püre, iç yağı, marmelat gibi besin maddeleri de çekilebilir. Kıyma
makinasında genegenel olarak et kıyılır. Kıyılan bu et, kıyma hâlinde köfte, dolma, rosto, börek, çorba gibi

yerlerde kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz