Ana içeriğe atla

Alkol Radarla Tespit Edilebilir Mi?

Alkol Radarla Tespit Edilebilir Mi?


Polonya Varşova Askeri Üniversitesi’ndeki bilim adamları giden araçlardaki alkollü sürücüleri tespit etmek için bir lazer tespit sistemi geliştirmişler. Bu sayede yol kenarından alkollü sürücüler uzaktan tespit edilebilecek.
Optoelektronik Enstitüsü’nden bilim insanları tarafından  üretilen cihaz araçların durdurmadan alkol tespit yapılmasını sağlıyor.  Bilim insanları aracın içindeki alkol buharını simüle edebilecek bir sistem geliştirdi. Araçtaki alkol miktarını dışardan ölçebilecek bir lazer aletiyle kandaki % 0,1′i geçen alkol miktarı tespit edilebilir. Aslında bu gibi sistemler yeni değil, durdurmaksızın kimyasal ve biyolojik bileşikler tespit edilebiliyor. Fakat bu sistemdeki fark, göze zarar vermeyen mikroçip lazer sistemlerinin kullanılması. Normalde lazer sistemleri radarlarda hız tespiti için kullanılıyor. Bilim insanları bunu gerçekleştirmek için lazer ve pilot lazer ile iki dedektör, iki yansıtıcı ayna,çukur ayna, düz ayna ve bir kıyıcı yükselteç kullanmışlar. Sürücü sarhoş olmasa bile cihaz araçtaki diğer yolculardan gelen alkol zerreciklerini algılayabiliyor. Yinede ön cam filmi varken veya cam açıkken sistem kandırılabiliyor.Fakat aldatmaya yönelik hareketler anında tespit edildiğinden sistem polise bu aracı kontrol etmesi için bilgi yolluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.