Ana içeriğe atla

Dünya’nın En Küçük Motoru

Dünya’nın En Küçük Motoru

Texas Üniversitesi’nde şimdiye kadar gördüğümüz en küçük ve en hızlı sentetik motor yapıldı. Geliştirilen bu nanomotor sayesinde yakın zamanda kanserli hücrelere doğrudan aktarılan ilaçlar gibi ilaç taşıma sistemleri iyileşerek, yararlı hücrelere verilen zarar ortadan kalkacak. Ayrıca insülin taşıma sistemleri de geliştirilecek. Bu motor oldukça küçük, bir tuz tanesinin 500′ de biri boyutunda. Makine Mühendisliği’nden Doç. Dr. Donglei “Emma” Fan’ın liderlik ettiği araştırmada non-biyolojik kurulum ile başarılı bir sistem kurularak yüksek performanslı bir nanomotor test edildi. Ekibin geliştirdiği üç parçalı nanomotor hızla karıştırma yaparak, gerekli biyokimyasalları pompalayabiliyor. Sıvı taşınım uygulamalarında büyük önem taşıyor. Bu motor 18,000 rpm hızda yani bir jet motorunun dönüş hızında 15 saat aralıksız çalışabiliyor. 14 rpm ila 500 rpm arasında hıza sahip olan diğer motorlara göre hem daha uzun çalışıyor hem de daha hızlı dönüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.