Ana içeriğe atla

Ataçı İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Ataç nedir ilk kim buldu ve kullandı

Günümüzde kullanılan ataşı icat eden kişi William D. Middlebrook’dur. Patentini 9 Kasım 1899 tarihinde almıştır. ilginç olan şey ise yüz yılı aşkın bir süredir, bu mütevazi icat dışında, hiç kimse kağıt tutturmak için daha verimli bir şey icat edememiştir. Ataşın icadına bir bakalım.


Ataşın icat edilmesine kadar olan süreçte bazı öncü icatlar bulunmaktadır. Ataşın işini görebilecek 50 ye yakın patent alınmıştır. Fakat patent başvurularında, hiç birisinin asıl kullanım amacı olarak kağıtları tutturmak olarak belirtilmemiştir. Bu öncü icatlardan en bilineni, Samuel Fay’in giyisi etiketlerini tutturmak amacıyla icat ettiği Ticket Fastener olarak adlandırılan 23 Nisan 1867 tarihli icadıdır. İcadı ile ilgili patent başvurusunda ek bir kullanımı olarak, kağıt parçaları bir araya tutturmaya yarayabilir, diye belirtmiştir. Günümüzde erkek gömleklerinin paketlenmesinde kullanılmaktadır.

William Middlebrook aynı zamanda ataç yapacak makineyi de icat etmiş ve ataş üretim makinesi için de patent almıştır.

1899 yılında Cushman and Denison şirketi ataş üretimi için William Middlebrook’un patentini satın almıştır. Aynı yıl ‘GEM’ markalı ataşları üreterk piyasaya sürerler. Üretilen ataşlar ile tutturulan kağıtların üzerinde çizikler ve delikler oluşabiliyordu. Bu nedenle daha pürüzsüz ve yuvarlak ataşlar geliştirdiler.

1907 yılı itibari ile dünyada GEm marka ataşlar ön plana çıktı ve milyonlarca ataş satıldı. 1934 yılında piyasaya Gotik adlı yeni bir marka girdi. Renkli, plastik ve değişik şekillerde ataşları piyasaya sürdüler ve oldukça başarılı oldular.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.