Ana içeriğe atla

Bröveyi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Bröve nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı

Bröveyi kim buldu
Uçuş bröveleri, önceden bir sınav yapılmaksızın, Fransa Havacılık Kulübü tarafından 1909 yılının Aralık ayının sonuna kadar uçan pilotlara verildi. 1 Ocak 1910 günü, ehliyet sahibi 16 pilotun isimleri, aralarında bir ayrım yapmamak için alfabetik sıraya göre yayınlandı.

Ne var ki, büyük bir talihsizlik eseri, motorlu bir uçakla ilk kez havalandığı resmi belgelerle saptanan Charles Voisin’in adına bu listede rastlanmazken, bazı kaynaklarca hiç uçağa binmedikleri iddia edilen kimi adlar, listede yer alıyordu. O günden sonra pilotların ehliyetleri ya da uçuş belgeleri, kulüp yetkililerince yapılan bir sınavdan sonra verildi. Bu şekilde ilk bröveyi, 17 numarayla Alfred Leblanc aldı. İlk 16 uçuş belgesinden biri olan Henry Farman’ın brövesine göre, Farman, uçuşunu 7 Şubat 1909 günü yapmıştı.



İlk bröve alan kadın pilot Bayan Elise Deroche ya da havacılık çevrelerinde bilinen adıyla Baroness de Laroche’dir. 8 Mart 1910 günü girdiği uçuş sınavından yüzünün akıyla çıkarak brövesini aldı. Bayan Laroche, aslında tek başına ilk uçuşunu, brövesini aldığı tarihten bir yıl önce yapmıştı. İngiltere’nin ünlü romancılarından Maurice Hewlett’in eşi Bayan Hilde B. Hewlett de, Kraliyet Havacılık Kulübü’nün uçuş sınavını başararak 29 Ağustos 1911 günü 122 numaralı brövenin sahibi oldu. İlk planör ehliyeti de, İngiliz Kraliyet Havacılık Kulübü tarafından 30 Mart 1930 günü C.H. Lowe-Wilde’a verildi. İlk helikopter ehliyetini ise yine İngiliz Kraliyet Havacılık Kulübü’den 14 Mart 1947 günü Reginald Brie aldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz