Ana içeriğe atla

Cam Elyafını İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Cam Elyafı nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı

Cam elyafı yada Fiberglas ince ve elastik lifler veya flamanlar şeklinde çekilen camdır. Cam elyafı ilk olarak, nisbeten kaba lifler halinde, Eski Mısır’dan beri tabak, bardak, şişe ve vazo süslemesinde kullanılmıştır. Benzer cam işleyiciler de yüzlerce yıldır kullanılmaktaydı. Birinci Dünya Savaşında Almanlar ince cam liflerini asbest yerine kullandılar. 1938’de ABD’de cam elyafı, ticari olarak piyasaya sürüldü. İkinci Dünya Savaşı sırasında cam elyafı elde edilmesi yönünde yeni teknikler geliştirildi.




Günümüzde pek çok tür kimyasal bileşimde fiberglass yada cam elyafı elde edilmektedir. Bu kadar çeşitli olması, eritme ve çekme işleminde kolaylık sağlanması ve daha önemlisi, kimyasal ve atmosfer etkilerine dayanıklılık bakımındandır. Bu amaç ile en iyi cam elyafı, arıtılmış kuarstan elde edilir. Ayrıca birleşimde esas olarak çok dayanıklı borosilikatler bulunur. Ayrıca kimyasal dayanıklılığın önemli olmadığı durumlarda, şişe ve pencere camı imalatında olduğu gibi, sodyum ve karbonat da kullanılır.

Ev aletlerinde, fırınlarda, su ısıtıcılarda, buzdolaplarında ve dondurucularda cam yünü vazgeçilmez yalıtım malzemesidir. Boruların ve kazanların yalıtımında da çeşitli türleri kullanılır. Hava filitreleri, kaba cam yününden de yapılır. Cam yününden, tekstil makinalarında yapılacak az bir değişiklikle çok farklı tür, genişlik ve kalınlıkta şeritler, ip ve halatlar süs için kullanılan 0,0008-0,058 cm arasında kumaşlar elde etmek mümkündür. Neme ve ateşe dayanıklı olması çok çeşitli yerlerde kullanış sahası bulmasına sebeb olmaktadır.

Organik maddelere göre iki, hatta dört kat daha fazla mukavemete  sahiptir. Daha önemlisi bu dayanıklılığını sıcaklık arttıkça diğer malzemeler gibi kaybetmez Elektrik sanayisinde kablolar, motorlar, jeneratörler, transformatörler ve elektronik aletlerde yalıtım malzemesi olarak yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

İkinci Dünya Savaşında plastik reçine ile birleştirilen cam yünü, çelik alüminyum ve titanyum ile mukayese edilebilecek mukavemete sahip bir malzeme ortaya çıkarır. Bu tür malzeme önce askeri amaçlarla, radarların saklanmasında, uçaklarda ve deniz savaş araçlarında kullanılmıştır. Daha sonra kullanma sahası genişlemiş ve hemen hemen her türlü imalatta, hafifliği, ateşe dayanıklılığı ve
mukavemeti yönünden tercih sebebi olmuştur.Cam lifleriyle güçlendirilmiş plastik büyük uçaklarda, gemi ve tekne yapımında, borularda, kaynakcı  kalkanlarında ve benzeri pekçok değişik yerlerde kullanılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz