Ana içeriğe atla

Körler alfabesini İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

 Körler alfabesi nedir ilk kim buldu ve kullandı

Körler için ilk alfabe, kendisi de kör olan Fransız Louis Braille tarafından, 1824 yılınr da gerçekleştirildi. Louis Braille, üç yaşındayken gözlerini yitirmişti. 15 yaşına geldiğinde, kendisi için özel bir alfabe buldu. Bu alfabede, altı kabartma nokta, değişik kullanış biçimleriyle bütün harflerin yerini alıyor, görmeyen bir kişi de parmak uçlarıyla noktaların konumlarını duyumsayarak yazılanları okuyabiliyordu. Braille alfabesi, günümüz görmeyenleri arasınd
a da çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. 1786 yılında Valentin Hany adlı bir başka Fransız, körler için bildiğimiz Latin harflerinin kabartmalarını yaptı. Ama bu sistem, Braille’ın noktalan kadar tutulmadı. Çünkü noktaları okumak, görmeyenler için daha kolay ve daha çabuk oluyordu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.