Ana içeriğe atla

Mektupla öğretimi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Mektupla öğretim nedir ilk kim buldu ve kullandı

İngiliz yazar Isaac Pitman, 10 Ocak 1840 günü dağıttığı el ilanlarında şu duyuruyu yaptı: “İsteyen herkes, bir yazardan posta ile ders alabilir. 1 sterlin olan ders ücreti peşin gönderilmelidir.” Pitman’ın bu çağrısı, birçok öğrenciye cazip geldi. İl ders öğrencilerden,

İncil’den 12 tümce yazmalarını isteyen Pitman, gerekli düzeltmeleri yapabilmesi için tümcelerin birer satır atlayarak yazılmasını hatırlatmayı da unutmadı. 1843 yılında gelindiğinde, Pitman’- ın öğrencilerinin sayısı o denli artmıştı ki, kendisine gönderilen ödevlerin düzeltilmesinde yardımcı olarak öğretmenler aramaya başladı.



1856 yılında ticari amaç güden ilk mektupla öğretim okulunu, Berlin’de Charles Toussaint ve Gustav Langenscheidt açtılar. Bu, bir lisan okuluydu. İlkin Fransızca kursu açıldı. Bunu, İngilizce ve öteki bazı diller izledi. Öğrencilere her ay düzenli olarak gönderilen basılı ders notlarının içinde gramer egzersizleri, konuşma örnekleri ve dizi halinde yayınlanan bir öykünün bir bölümü vardı. Okul öğrencilerine yalnızca o yabancı dili okuyabilmeyi değil, çok iyi konuşabilmeyi de öğretmeyi amaçladığından, yabancı dilde yazılan her sözcüğün altında, nasıl okunmaları ve vurgulanmaları gerektiğini gösteren fonetik çizgiler de konuyordu. Adayları profesyonel sınavlara hazırlamak için kurulan ilk mektupla öğrenim okulu ise, Skerry’s Koleji’dir 1878 yılında Edinburgh’ da C.E.Skerry tarafından kuruldu. Öğrencileri, genellikle yetişkin insanları. İl ders, Hesap Uzmanları Enstitüsü’ne girmek isteyen adaylara verildi. Daha sonra sivil hizmetler kursu açıldı. Postayla teknik eğitim veren ilk okul da, 1891 yılında T.J.Foster tarafından Scranton’- da açıldı. İlk kurslar, maden mühendisliği dalandıyda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz