Ana içeriğe atla

Tebeşiri İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Tebeşir nedir ilk kim buldu ve kullandı NASIL YAPILIR

Herkesin tebeşir ile ilk karşılaştığı yer okul olmuştur. Tebeşirle ilgili herkesin aklında kalan form 10 – 15 cm uzunluğunda silindir şeklinde ve katı haldeki şeklidir. Tebeşir toz halindeki kireçtaşının birbirine gevşek olarak bağlanması ile meydana gelir. Tebeşir okullarda tahtaya yazı yamanın dışında bir çok farklı formda sanayinin bir çok alanında kullanılmaktadır.
Tebeşiri kim icat etti sorusuna net bir cevap bulmak oldukça zordur. Ama tebeşir doğada kolayca bulunabilecek ve taş veya benzeri sert zeminlere bir şeyler çizmek için kullanılabilecek en uygun araçtır. Arkeologların yaptığı araştırmalara göre tarih öncesi çağlara ait mağaralardaki çizimlerin tebeşir ile yapıldığı belirlenmiştir.

Tebeşirin Yapılışı
Çubuk şeklinde tebeşir yapmayı kimin akıl ettiği bilinmemekle beraber tebeşirin ilk kullanılan tebeşirlerin yapılışında kullanılan yöntemde; kireç taşı öğütülerek toz haline getirilirdi. Toz halindeki tebeşire kil ve renk pigmentleri karıştırılarak istenilen renkte tebeşir elde edilmekteydi. Buradaki kil bir tür bağlayıcı olarak görev yapmaktaydı. Rulo haline getirilen nemli tebeşirler macun halinden katı hale geçmesi için kurumaya bırakılırdı.

Tebeşirin sınıflarda kullanılması ise 19 yy da gerçekleşti. Eğitim ve öretimin sınıflarda yapılmaya başlanması, kalabalık öğrenci grubuna bilgi aktarımı için tebeşir ve tahta ayrılmaz ikili haline geldi.

İlk zamanlarda tahta için tercih edilen renk siyahtı, fakat yeşil rengin gözleri daha az yormasından dolayı siyah tahtaların yerini yeşil renk tahtalar aldı.

Tebeşirin Farklı Kullanım Alanları

Tebeşir, temizlenip saflaştırıldıktan sonra portlant çimento yapımında ve dezenfektan olarak kullanılır. Tebeşirin işlenerek pudra haline getirilmesiyle kullanma sahası daha da artmıştır. Pudra tebeşir, seramik, cam macunu, muhtelif kozmetik, lastik, kağıt, marley, dişmacunu gibi birçok yerde dolgu maddesi olarak kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz