Ana içeriğe atla

Zeka Testini İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Zeka Testi nedir ilk kim buldu ve kullandı

Kişilerin zekâ düzeylerini ölçmeye yarayan zekâ testi, Parisli psikolog Alfred Binet tarafından geliştirildi. 1896 yılında Binet, 80 çocuk üzerinde ilk denemelerine başladı. Onlardan basit bir resmi tanımlamalarını ya da bazı tanımlamaları dört ya da beş gruba ayırmalarını istedi. Yeterli bir araştırma süresinden sonra zekâ oranını belirleyen bir gösterge geliştirdi ve bunu 1905 yılında L’Annee Psychologique’de yayınladı.
Binet’nin göstergesi, Paris Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından, zihinsel özürleri nedeniyle özel bir okula gitmeleri önerilen çocukları saptamak için kullanıldı. Ancak, buna, zekâ testinin okullarda ilk kullanımı demek doğru olmaz. Daha 1897 yılında, Ebbinghaus adlı Alman psikologu, Binet’nin araştırmalarından yola çıkarak Silezya’daki bazı okulların öğrencilerine belirli testler uyguladı. Ebbinghaus’un testleri, daha çok çocukların düş güçlerini ölçümlemeyi amaçlıyordu. Bu nedenle çocuklardan, eksik sözcükleri tamamlamaları istendi.
Zekâ testlerinin ilk kitlesel kullanımı, 1917 Ekim’inde, ABD Ordu Tıp Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Testleri Leland Stanford Üniversitesi’nden A.S. Otis hazırladı. Robert M. Yerkes de bunları askeri kurallara göre uyarladı. Uygulamanın amacı, askerleri zekâ düzeylerine göre belirli gruplara ayırmak ve onlara alınacak sonuçlara göre sorumluluk vermekti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar 1 milyon 726 bin 966 asker testten geçirildi. Bunlardan 7 bin 800’ü normal zekâ düzeyinin çok altında bulundu ve derhal ordudan uzaklaştırılmalarına karar verildi. Bu arada, askerlerin yüzde 30’unun okuma yazma bilmediği de ortaya çıktı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.