Ana içeriğe atla

Ata Yolu’, 97 yıl sonra ortaya çıkarıldı.

ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1919’da milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru’yla geldiği Samsun’dan Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Ata Yolu’, 97 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak ‘Ata Yolu’nun orijinal güzergâhını belirledi. Yolun korunması, güzergâhtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnıların konulmasını içeren proje hazırlandı. Proje kapsamında Atatürk’ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin aynısı bir firmaya yaptırıldı. Aracın fotoğraflarıyla hazırlanan levhalar ‘Ata Yolu’ güzergâhına yerleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şunları söyledi: “1.5 yıldır çalışıyoruz. 1919’da büyük önder Atatürk’ün Mıntıka Palas’ta kaldıktan sonra 25 Mayıs’ta Havza’ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuk sırasındaki bu güzergâh yeniden canlandırılacak. Atatürk’ün kullandığı bu yol açık hava müzesi olacak.”
Müze olacak
BURADA KALMIŞTI
ATATÜRK’ün Samsun’a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak üzere Amasya’ya gittiği yol üzerinde bulunan ve 1 gün konakladığı evler de restore edilecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza’da ilçesinde bulunan ve Atatürk’ün konakladığı evin orijinal haliyle durduğunu ve belediye olarak bu evi satın aldıklarını söyledi. Atatürk’ün, Havza’dan Amasya’ya giderken ‘Rum çetelerinin kendisine pusu kurduğu’ istihbaratı üzerine bir gün kaldığı ev de korumaya alındı. Başkan Yılmaz, “Amasya Tamimi’ni yazmak için Rauf Orbay’ın da yanında olduğu Atatürk, Bayram Efendi’ye ait konakta bir gece kaldıktan sonra tekrar yola çıktı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.