Ana içeriğe atla

Buldozerin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Toprak tesviyesinde kullanılan paletli bir iş makinası. Dozer olarak da bilinir. Ön tarafından düşey doğrultuda aşağı yukarı hareket edebilen güçlü bir uzun kepçe vardır. Buldozer bu kepçenin alt tarafındaki kesici bıçakla toprağı parçalar ve kazıyarak kaldırır. Kaldırılan toprağı kepçesi vâsıtasıyla ileri doğru iterek sürükleyebilir. Kepçe hareket hâlinde yukarı konumda dururken toprak yüzeyini kazımak için bir miktar aşağıya indirilir.
Kepçenin hareketi
daha önceleri çelik kablolar vâsıtasıyla sağlanırdı. Bugün ise yaygın olarak hidrolikle tahrik edilmektedir. Kepçenin, buldozerin hareket yönüne olan konumuna göre dik ve eğik tipleri vardır. Yan dozer denilen, eğik tipte, kepçeye sâhip buldozerlerde kazıyıp sürüklenen toprak kepçenin eğik tarafından yana atılarak toprağın ön tarafta yığılması önlenir. Günümüzde kullanılan gelişmiş tiplerde bıçağın buldozerin hareket yönüne göre konumu istenildiği gibi değiştirilip ayarlanabilmektedir.
Ağırlıkları 4-40 t arasında değişen buldozerler, güçlü bir (50-700BG) dizel motorla donandığından
yüksek bir itme ve çekme gücüne sâhiptir. Yol yapımı veya tarla açma gibi çeşitli toprak tesviye
işlemlerinde kullanılır. Silindir ve benzeri diğer iş makinalarının çekilmesi gâyesiyle de kullanılabilir.
Engebeli arâzilerin düzeltilmesi için çok elverişlidir. Toprak üzerindeki engebeleri, kazıyıp kaldırılan
toprağı sürükleyip yayarak ve çukur yerleri doldurarak toprak yüzünün kabaca düzeltilmesini sağlar.
Buldozerlerle toprağın sürüklenerek taşınması ancak 20-30 m gibi yakın mesâfelerde iktisâdî olarak
yapılabilir.
Günümüzde yol yapımında buldozerlerin daha gelişmiş bir tipi olan grayderler, geniş olarak
kullanılmaktadır. Bunlar lastik tekerlekli büyük boy araçlar olup, paletli grayderlerin saatte 10 km
hızlarına karşılık, bu araçlar saatte 50 kilometreye varan hızlara çıkabilirler. Bu dev tekerlekli yüksek
araçların kepçeleri alt taraflarında bulunur. Saatte 50 tona kadar malzemeyi kaldırarak taşıyıp
dağıtabilirler.
İlk buldozerler, tarlalarda kullanılan Holt tarım traktörleri adapte edilmiştir. I. Dünya Savaşı’nda zırhlı tank gelişimine katkıda ağaç kesimi ve yol inşaatı için yumuşak bir zemin traktör çok yönlülük
1923 yılında, James Cummings ve J. Earl McLeod adında bir ressam adında genç bir çiftçi, bir buldozer için ilk tasarımları yapmıştır. Kopya iki buldozer inşa Morrowville şehir parkı, Kansas sergilenmektedir. [2] [3]
1920′lerin ortalarına gelindiğinde, paletli araçlar, özellikle Caterpillar 60 ortak oldu. 1940′lı yıllarda lastik tekerlekli araçlar kullanılmaya başlanmıştır. , Kanallar kazmak, toprak barajlar yükseltmek ve diğer toprak taşıma işlerini yapmak için, bu traktörler, önünde büyük bir kalın metal plaka ile teçhiz edilmiştir. (Bıçak sonra kavisli şekli var). Erken bazı modellerinde sürücü kabin olmadan açık üstüne oturdu. Buldozer bıçaklarının üç ana tipi vardır: göreceli olarak uzun mesafelerde, “aşağı vurma” ve pislik yığınları yaymak için düz bir bıçak, bir fırça ve fırça ve kökleri kaldırmak için komisyon bastırıyor ve kir taşıma için bir U-bıçak. Bu ekleri (tekerlekli ve paletli traktörler ve kamyonlar için ev inşa veya ekleri küçük ekipman üreticileri tarafından yaptırılan) 1929 çıktı.
Boğa greyder Yaygın kabul 1930′ların ortalarında önce görünmesini görünmüyor. Bıçağın sadece kilo yerine hidrolik silindirler tarafından sağlanan aşağı kuvvet güç Ayrıca, 1940′larda hem büyük ve küçük müteahhitler için tercih edilen bir kazı makinesi hangi zaman tüm makine ve atıfta bulunulan dönem “buldozer” sadece eki.
Yıllar geçtikçe, buldozerler, her zamankinden daha büyük toprak işleri için uygun ekipman talebine yanıt olarak büyük ve daha güçlü var. Caterpillar, Komatsu, Case, JCB, Öklid gibi firmaların [4], Allis Chalmers, Liebherr, LIUGONG, Terex, Fiat-Allis, John Deere ve International Harvester büyük paletli tip hafriyat makineleri imal. R.G. LeTourneau ve Caterpillar büyük lastik tekerlekli buldozerler imal edilmiştir. [5]
Zaman geçerken Buldozerler daha sofistike bir hal almıştı. Iyileştirmeler içermektedir (otomobil), erken Öklid C-6 ve TC-12 veya C Modeli Tournadozer, erken modelleri vinç kablo yerine hidrolik silindirler veya elektrik motorları tarafından kontrol bıçak hareketi gibi bir manuel şanzıman otomatik şanzıman yerine benzer drivetrains / fren ve otomatik sınıf kontrolü. Hidrolik silindir aşağı kuvvet uygulaması, bıçak ve otomatik kontroller daha hassas manipülasyon sağladı.
Topcon Konumlandırma Sistemleri tarafından imal gibi, daha yeni bir yenilik, GPS teknolojisi ile buldozerler donatılması, hassas tesviye kontrolu ve (potansiyel olarak) “Kazıksız” inşaat A.Ş., Trimble A.Ş., ya da Leica Geosystems. Pek çok tepki olarak, ve bu sistemler ile ilgili iddiaları sık sık değişen, Kellogg Raporu [6] 2010, sadece dozerler için 200′den fazla özellikleri değerlendirerek tüm üreticilerin sistemleri ayrıntılı bir karşılaştırma yayınlandı.
En iyi bilinen buldozerler yapımcısı muhtemelen ABD’de Caterpillar, sağlam, dayanıklı, güvenilir yapma makineleri ile ün kazanmıştır. Komatsu, JCB ve John Deere, bugünkü rakipleri. Bu makineler değiştirilmiş tarım traktörleri başlamasına rağmen, büyük inşaat projeleri için dayanak noktası oldu ve dünya çapında askeri inşaat birimleri tarafından kendi yolunu buldu. En iyi bilinen model, Caterpillar D9, aynı zamanda mayın temizlemek ve düşman yapıları yıkmak için kullanılmıştır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.