1792′de ABD’nin Georgia eyaletindeki pamuk plantasyonlarında bulunduğu sırada, Eli Whitney, pamuğu çiğitlerinden ayırmak için bir makine yapabilirse, bunun sağlayacağı kolaylıkları düşündü. Birkaç haftalık çalışma sonucunda, amacına ulaştı ve ilk çırçır makinesini yaptı. Whitney’in bu buluşuyla, günde yarım kilo pamuk temizleyebilen insanlar, ortalama 25 kilo temizlemeye başladılar. Bu gelişme üzerine pamuk üreticiliği, son derece kârlı bir iş oldu ve bunun hemen ardından da pamuk tarlalarına insan gücü sağlamak amacıyla, köle ticareti başladı.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder