Ana içeriğe atla

Hamburgerin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Hamburger, iki  dilim yuvarlak ekmek arasında koyulan nefis et köftesi ile oldukça sevilen bir sandviç türü olarak tanımlanabilir. Hamburgerin tadını arttırmak için içerisine peynir, turşu, soğan, domates, marul gibi malzemeler, hardal, ketçap, mayonez gibi çeşniler eklenmektedir. Hamburger isminin bir New York Amerika bir kasaba olan Hamburg dan geldiği rivayet edilmektedir. Peki hamburgeri kim buldu?Hamburgerin bulunuşu ile ilgili kayıtlar 1892 yılında Ohioans Charles Menches ve Frank Menches
tarafından icat edildiğini iddia etmektedir. 1892 yılında Hamburg ta yapılan ilçe fuarında sosisli sandviç satan Menches kardeşler, sosis stoklarının bitmesi ile ekmeğin arasına sosis yerine sığır etinden yapılmış köfteleri koyarlar. Bu yeni sandviçin adıda ilk yapıldığı yer olan Hamburg’dan gelmektedir.
Hamburgerin icadı ile ilgili Seymour Toplum TarihiKurumu kayıtlarına göre ilk hamburgerin Charlie Nagreen tarafından 1885 yılında Outgamie İlçe Fuarında henüz 15 yaşındayken yaptığını ve sattığını göstermektedir.
Connecticut hükümeti ve Kongre kütüphanesi hamburgerin mucidi olarak ünlü hamburger restoranı Louis Lunch’ın sahibi Louis Lassen olarak kabul etmektedir. İlk hamburger Lassen tarafından 1895 yılında restoranında yapılmış ve satılmıştır. New York dergisi tarafından hazırlanan bir yazıda, Hamburger ismini Lassen’in Almanya’da bir süre yaşadığı Hamburg şehrinden esinlenerek verdiğini belirtmektedir.
Ek Bilgiler ve Diğer Önemli Detaylar
Hamburgeri icat edenlerin yanında, ilk büyük satıcıları hakkında bilgi edinmek de önemlidir. Birçok tarihçi Kansas Wichita’da Beyaz Kale restoranda 1921 yılında sunulan hamburgerden bahsetmektedir. 1921 yılından 19 yıl sonra, Mcdonalds sadece hamburger satan restoran olarak popüler olmuştur. Bu fast food zinciri hamburgeri farklı sunumuyla tanınmıştır. Hızlı servis ve fast food restoran sistemi onunla birlikte yaygınlaşmıştır. Bu sistem sayesinde Mcdonalds restoranında bir yıl içinde milyonlarca hamburger satmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.