Hardal, turpgiller ailesinden tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşin üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. İngiltere’de Ortaçağ’dan beri bilinen hardal, Bayan Clements tarafından bugün bildiğimiz kıvamı verilinceye kadar tohum halinde kullanılıyordu. 1720 yılında Bayan Clements tarafından Londra’da üretildi ve perakende satışına başlandı. Toprak çanaklarda, üzerine parşömen kâğıdı kapatılarak pazarlanıyordu. Bu nedenle, İngiltere’de, yasal ve resmi bazı belgeler için bugün hâlâ “Bunlar ancak hardal çanağını kapamaya yarar” şeklinde espri yapılır,
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder