Ana içeriğe atla

iPodun tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

iPod 23 Ekim 2003 tarihinde Apple şirketi tarafından piyasaya sunulmuş, taşınabilir medya oynatıcıları arasında en popüler üründür. iPod’un bu güne kadar Classic, Touch, Shuffle ve Nano olmak üzere dört ayrı model olarak sunulmuştur. Bu popüler medya oynatıcısı oyun, video ve müzik dosyalarını oynatabilmekte ve ayrıca korumalı AAC, mp3 ve WAV gibi farklı formatları desteklemektedir. iPod’un donanımsal yapısına bakıldığında microcontroller (mikrodenetleyici) , audio chip (ses çipi), depolama diski ve batarya yer almaktadır. Peki iPodu kim icat etti? Bu popüler medya çaları icat edenleri öğrenebilmek için gelişimine bakmakta fayda vardır.

iPod Apple Inc nin CEO su Steve Jobs tarafından oluşturulan özel bir ekip tarafından geliştirilmiştir. Steve Jobs unda dahil olduğu bu ekipte yer alanlar başkan yardımcısı ve donanım mühendisi John Rubinstein, tasarım mühendisi ve kıdemli başkan yardımcısı Jonathan Ive, mühendis Tony Fadell ve Michael Dhuey dir. iPod un isim babası bir yazar olan Vinnie Chieco dur. Apple iPodun geliştirilmesi sırasında ingiliz mucit Kane Kramer den oldukça fazla yardım almıştır.
iPod ile ilgili diğer önemli detaylar
iPod’un bazı modelleri PNG, TIFF, GIF and BMP resim formatlarını destekleyerek resim albümlerini taşınabilir hale getirmiştir. MPEG-4 formatında video dosyalarını oynatabilmekte, MAC OS ve Microsoft Windows ile tam uyumlu olarak, her iki yönde dosya aktarımı yapabilmektedir.
Apple iPod ürünlerini daha çekici hale getirmek için anti-aliased metin ve grafik kullanımını destekleyerek renkli ekran ve animasyonlu menuler kullanmaktadır.
Ayrıca kullanıcıların yeni şarkılar ve videolar satın alabilmeleri ve indirebilmeleri için iPod ile uyumlu bir yazılım olarak iTunes ‘u üretmiştir. iTunes, Mac veya PC için ücretsiz bir uygulamadır. Bilgisayarınızdaki müzikleri ve videoları düzenler ve oynatır. Tüm içeriğinizi eşzamanlanmış olarak tutar. Ayrıca bilgisayarınızda, iPod touch’da, iPhone’da ve iPad’de eğlenmek için gereken her şeyi bulabileceğiniz bir mağazadır.
iPod kullanıcıların daha iyi vakit geçirmeleri için Mini Golf, Zuma, Tetris, Texas Holdem, Bejeweled ve Cubis 2  oyunları ücretsiz olarak sunmaktadır. Daha fazla oyuna sahip olmak isteyen kullanıcılar yine iTunes üzerinden oyun dowload edebiliyorlar.
Ayrıca iPod ile kullanılabilecek  Uzaktan kumanda, kulaklıklar, adaptör kitleri, harici hoparlörler vb gibi bir çok aksesuar bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.