19. yüzyılın sonlarında havayı serinletmek için kullanılan tek yöntem, belli bir mekândaki havayı buzun üzerinden geçirmekti. Bu yöntemle, New York’taki ünlü “Madison Square Garden” salonlarını soğutmak için her akşam, dört ton buz kullanılıyordu. Gerçek anlamda ilk havalandırma aygıtı olan klimanın, “Air-Condition”m patenti, 1902 yılında Willis H. Carrier adındaki Amerikalı tarafından alındı. Bu aygıt, giren havayı suyla doyuruyor, böylece bir yandan havanın ısısını denetlerken, bir yandan da nemliliği belirli bir düzeyde tutuyordu. Dört yıl sonra, Stuart Crawer adlı Amerikalı, bu aygıta bir de toz filtresi takmayı akıl etti.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder