İlk yapay maden suyu, 1741 yılında William Brownrigg adlı bir İngiliz doktor tarafından elde edildi. Dr. Brownrigg, karbondioksit gazını, bildiğimiz çeşme suyuyla karıştırıp şişeleyerek, açılınca kabaran, madenimsi bir tat veren yapay bir su elde etti.1792 yılında, Jacob Schweppe adlı amatör bir kimyacı, saf suyla karbondioksidi karıştırarak Londra’da sodalı suyu elde etti. Alman asıllı olan Schweppe, ayrıca sağlığa yararlı bir su daha üretti ve buna Alsace’daki sağlık merkezi Seltzer’in adını verdi. Schweppe tarafından kurulan şirket (Schweppes), 1840 yılında sodalı su, şeker ve kinini karıştırarak, tonik elde etmeyi başardı. Bu yöntem, aslında Hindistan’da sıtmanın tedavisi için kullanılıyordu.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder