Ana içeriğe atla

Mp3 Player’ın tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Mp3 günümüzde artık en çok kabul gören müzk dosyası formatı halini almıştır. Önceleri sadece bilgisayarlar arcılığı ile dinlenebilen mp3 formatlı müzik dosyalarının walkman benzeri bir müzikçalarda dinlenebilir hale gelmesi 1995 yılında Winplay3 adlı mp3 çalar ile ile oldu. Mp3 çaların icadı ile ilgili teknolojik geçmişi analiz ederek başlamak oldukça faydalı olacaktır.
Mp3 Teknolojisi
Mp3 teknolojisinden önce müzik dosyalarının kaliteli sese sahip olabilmeleri için oldukça büyük boyutlarda olması gerekiyordu. Uygulanan sıkıştırma teknolojileri dosya boyutlarını küçültmesine rağmen ses kalitesinde oldukça fazla kayba neden olmaktaydı. Mp3 geliştirilmeden önce, müzik dosyaları çoğunlukla WAV formatındaydı. Waw formatında, ses kalitesi yüksek fakat birkaç saniyelik ses dosyaları birkaç megabayt yer kaplıyordu.

Bu nedenle yüksek sıkıştırma oranı ve en aza indirgenmiş kalite kaybı ile ses dosyası elde etme ihtiyacı ortaya çıktı. Bu bağlamda bir çok şirket çalışma grupları oluşturdu. Alman şirketi Fraunhofer-Gesellshaft’ın çalışanları Bernd Kurten, Karl-Heinz Brandenburg, Bernhard Grill, Thomas Sporer, ve Ernst Eberlein MP3 standartının mucidi sayılabilirler.
Mp3 Player’ın Kısa Tarihi
Fraunhofer Şirketi ayrıca mp3 çalarlar yapmaya çalıştı ama başarılı olamadılar. 1997 yılında Tomislav Uzelac tarafından MP3 Playback Motoru AMP icat edildi. Fakat ticari olarak değer kazanmadı. Ancak birkaç ay sonra, Dmitry Boldyrev ve Justin Frankel AMP teknolojisini Windows içine taşıdılar. Sonuç olarak Winamp adı verilen küçük, bedava mp3 çalar doğmuş oldu. Kullanım kolaylığı Winamp’ı çok popüler yaptı. 90 lı yıllarda neredeyse her bilgisayarda bir Winamp bulunuyordu. Winamp’ın windows işletim sisteminde elde ettiği başarı, Windows’un tümleşik medya oynatıcısı Windows Media Player da yapılan geliştirmelerle mp3 dosyalarını destekler hale getirdi.
Taşınabilir Mp3 Çalarlar
Mp3 o kadar çok popüler oldu ki, şirketler taşınabilir mp3 çalarlar yapmaya başladı. Bu cihazların ilklerinden biri Güney Kore’de SaeHan Bilgi Sistemleri tarafından 1998 yılında piyasaya sürülen MPMan oldu. Onu Rio PMP300 izledi. 1999 yılında Compaq 1200 şarkıyı depolayabilen PJB 100 piyasaya sürdü.
2001 yılı Ekim ayında, Apple, iPod tanıttı. iPod disk kapasitesi olarak bir devrim yaptı ve 5 GB lık kapasitesi, diğer mp3 çalarlara göre daha küçük boyutu ve kullanımı kolay bir arayüz ile liderliği ele geçirdi.
Mp3 artık standart hale geldi. iPod (ve rakipleri) daha sonraki sürümlerinde müzik dosyalarının yanında video dosyalarını oynatma özelliklerini getirdi.
2003 yılında mp3 çalarlar ve cep telefonları ilk kez kombine edildi. İnsanlar artık cep telefonlarında mp3 formatlı şarkıları dinleyebilir, onları zil sesi olarak kullanabilir hale geldi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.