Bugün Avrupa ve Amerika’da yaygın bir biçimde kullanılan “Neskafe” sekiz yıllık bir araştırmadan sonra ilk kez 1938 yılında İsviçre’de Vevey kentindeki Nestle tesislerinde hazırlandı. Nestle firmasına kahve çekirdeklerinden, suda kolayca eriyebilecek bir toz elde etme fikrini, 1930 yılında, satışlarını artırmak isteyen Brezilya Kahvecilik Enstitüsü vermişti.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder