1540′lı yıllarda Roma’da kullanılan bu yöntemin esası, bolca tuzun su içinde eritilmesine dayanıyordu. Yöntemin nasıl işlediğini gösteren bir kitap, Blasius Villafranca adlı bir Romalı tarafından “Methodus Refrigerandi” adıyla 1550 yılında yayınlandı.Yazarın iddiasına göre, sarayda tüketilen şarap ve suların hepsi, bu yöntemle soğutuluyordu ve bu sistemi kendisi bulmuştu. 1559 yılında Villafranca’nın yazdıklarını doğrulayan Levinus Lemnius onun yöntemiyle soğutulan şarapların dişleri sızlattığını yazdı.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder