Yapay olarak elde edilen ilk baharat., “vanilya” dır. 1874 yılında, Almanya’da Dr. William Haarman ve Prof. Ferdinand Tiemann adlı iki kimyager, sentetik olarak vanilya elde etmeyi başardılar. İki yıl sonra, yine bir kimyacı olan Karl Reimer, Haarman’ın çalışmalarına katıldı ve bu ikili, yapay olarak doğal vanilyanın tam tadını veren bir madde üretti. Bu ilk yapay vanilya, doğal vanilyayı yeterince sağlayamayan Alman çikolata yapımcıları tarafından ilk kez kullanıldı. 1870′lerde de İngiltere’de akide şekeri yapımcıları, çeşitli meyvelerin tatlarını veren sentetik maddeler üretmeyi başardılar.
Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder