Ana içeriğe atla

Esperantoyu İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Esperanto nedir ilk kim buldu ve kullandı

Lingvo Internacia adını taşıyan Esperanto , 1887 yılında Varşova’da Dr. Ludoviç Zamenhof adlı Rus tarafından oluşturulan ve farklı dilleri konuşan toplumların ortak dili olmak üzere oluşturulmuş yapay dildir.  Dr. Ludoviç Zamenhof 1859 yılında Bielostock adlı kasabada dünyaya geldi. Bu kasabanın sakinlerini Ruslar, Polonyalılar, Almanlar ve Yahudiler
oluşturuyordu. Zamenhof da bir Yahudi aileden geliyordu. Gençlik yıllarında, farklı diller konuşan kasabalılar arasındaki kötü ilişkiler, Zamenhof ‘u çok rahatsız etti. Bunun üzerine yeni bir dil geliştirerek, insanlar arasında kardeşliği ve dostluğu, bu dil aracılığıyla gerçekleştirmeye karar verdi. Söz konusu dil, kendisi gibi düşünenler tarafından okullarda öğrenilebilirdi. 14 yaşında bir öğrenciyken (Varşova Klasik Akademisi’nde) bu amaca yönelik çalışmalarına başladı. 19 yaşına geldiğinde (1878) altıyedi arkadaşım da ikna etmeye yetecek kadar yol almıştı. 17 Aralık 1878 günü evinde bir toplantı düzenledi ve arkadaşlarıyla birlikte yeni bir konuşma ve şarkı dilinin doğuşunu kutladı.

Ne var ki, Esperanto’nun bu ilk öncüleri, tutucu büyüklerinin sert tepkilerine dayanamadılar ve Zamenhof, yoluna tek başına devam etmek zorunda kaldı. Birçok düzenlemenin ardından, 15 yıllık emeğinin sonucu, 40 sayfalık bir kitap haline geldi. Kitabın başına koyduğu bir önsözle, yazar, kitapla ilgili tüm haklarından feragat ettiğini duyurdu. Zira ona göre, “Uluslararası bir dil, tıpkı ulusal dillerde olduğu gibi, herhangi bir bireyin değil, toplumun malıydı.” Esperanto’nun ilk yandaşları genellikle, Almanlar, İsveçliler ve Ruslardan oluşuyordu. Rus Esperantocular arasında ünlü yazar Leo Tolstoy da vardı. Yeni dünya dili, Batı’ da en büyük ilgiyi Fransızlardan gördü ve 1898 yılında Fransa Ulusal Esperanto Derneği kuruldu.

Bir yapay dil olarak Esperanto, hiçbir tek dile bire bir bağlı değildir. Kelime hazinesi bakımından Romen Dilleri grubuna dahil edilebilir ancak yapıbilim bakımından mevcut hiçbir dil grubana yakın değildir. Esperanto yapısal olarak genellikle sondan, yer yer önden eklemeli ve tek heceli dillerin özelliklerini yansıtmaktadır. Fonetik açıdan Slav Dilleri’ne yakındır. Anlambilimce Hint-Avrupa Dil Ailesi’nin karakteristiklerini taşır. Esperanto serbest cümle dizimine sahiptir, cümledeki öğelerin yerleri değiştirildiğinde cümlenin anlamı değişmez.

Günümüzde en çok tanınan ve en çok konuşanı bulunan yapay dil olmakla birlikte uluslararası iletişim dili olma amacına tam anlamıyla ulaşamamıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.