Ana içeriğe atla

Kelepçeyi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Kelepçe nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı

Günümüzde kullanılan ayarlı kelepçelerin bulunuşu 1862 yılına dayanır.  Ayarlanabilir cırcırları olan ilk kelepçeyi  John Tower Adams icat etmiştir. Kelepçenin icadı ile ilgili dah fazla bilgi için geçmişe doğru bir bakmakta fayda var.


Ayarlı kelepçe icat edilmeden önce kilitleri metal halkalardan oluşan standart kelepçeler kullanılıyordu. Tüm Orta Çağ boyunca yaygın olarak kullanılan bu kelepçeler önemli sorunlara yol açmakta idi. Bilekleri kalın olanlara acı veren kelepçeler, bilekleri ince olanlara ise bol gelmekte ve kelepçeden kurtulmalarına neden olmaktaydı.

Kelepçe’nin geçmişi 1400 lü yıllara dayanır. Eski uygarlıklarda önce suçluları kontrol etmek için kalın ip veya halat kullanılmaktaydı. Metal zincirin kullanılmaya başlanmasından sonra metalden yapılmış prangalar mahkumların ayaklarındaydı.

John Tower Adams 1862 yılında gevşek veya dar kelepçe sorununu çözdü. İlk tasarımında delikler ve çentikler aracılığı ile kelepçe daraltılıp genişletilebiliyordu. Birkaç yıl sonra Orson Phelps daha gelişmiş bir model yaptı. Kelepçenin iç kısmına yay ve cırcır çentikler koydu.

Kelepçe tarihinin dönüm noktası 1865 yılında gerçekleşti. John Tower Adams ve Orson Phelps bir araya gelerek kelepçe üretimi için bir şirket kurdular. Şirket 2. Dünya Savaşı öncesinde en başarılı kelepçe üreticisi oldu.

1874 yılında üç zincirli ve zincirlerin hemen üzerinde anahtar deliği olan kelepçelerin patentini aldı. 5 yıl sonra Tower şirketi çift kilitli kelepçenin patentini aldı. Bu kelepçeyi anahtarı olmadan açmak çok zordu.

Kelepçe Tasarımında Diğer Yenilikler

1882 yılında  E. D. Bean kelepçe için bırakma düğmesi icat etti. Bu bileğe takılan kelepçenin, cırcırlarının son sınırına kadar sıkılmasına engel oluyor, böylece bileğine kelepçe takılan insanın yaralanması engellenmiş oluyordu. Bu buluş kelepçenin ne geniş ne de dar olmamasını sağlıyordu.

Eşsiz kelepçe olarak adlandırılan bu tasarım 1880 lerin sonunda Amerika da bundan bir kaç yıl önce de İngilterede kullanılmaya başlandı.

Genel olarak kelepçelerde, kaybolma ihtimaline karşı aynı tip anahtar kullanılmaktadır. Bazı yerlerde azılı suçlular için kelepçenin yanı sıra ayak demiri, hafif suçlular için ise Başparmak Kelepçe’si kullanılmaktadır.

Kelepçenin icat edilişinden bu güne bir çok yenilikle karşılaşıldı. Her yenilik suçluların kaçmasını zorlaştırırken, insani yönden elleri bağlanan kişinin zarar görmemesini hedefledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.