Ana içeriğe atla

Lav Silahını İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Lav Silahı nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı

Lav Silahını kim buldu
Lav silahı savaşta düşman mevzilerine veya düşman üzerine mazot veya kalınlaştırılmış benzini yakarak alevini püskürtmeye yarayan, hücum silahıdır. Bir veya daha çok yakıt deposu, itici kuvveti sağlayan gazla dolu bir silindir, depolarla bağlantılı esnek bir hortum, hortumun ağzına yerleştirilmiş ve püskürtülen yakıtı tutuşturacak bir mekanizmayla
donatılmış tetikten meydana gelen lav silahının farklı tipleri vardır. Piyade birlikleri tarafından kullanılan taşınabilir lav silahı, yaklaşık 40 m uzaklığa kadar etkili olan 10 saniye boyunca sürekli püskürtmeye yetebilecek miktarda yakıt alabilmektedir. Tank taretlerine yerleştirilen daha büyük ve ağır tipleriyse yaklaşık 90 m uzaklığa 60 saniye müddetle yakıt püskürtebilmektedir. Uzun mesafeli tek ateşleme yerine kısa müddetli çok sayıda ateşleme yapabilen lav silahları da vardır.

Richard Friedler tarafından geliştirilen lav silahları ilk defa 1900’lerde Alman ordusunda kullanıldı. Biri küçük, biri büyük tipte olan ve Flammenwerfer adıyla anılan bu silahlardan küçüğü 18 cm uzaklığa alev püskürtebilecek gaz basıncına sahipti. Büyük model taşınmasındaki güçlüğe rağmen tesiri sebebiyle yaygın olarak kullanıldı. Bu silahlar 36 metreyi aşan bir uzaklığa 40 saniye müddetle
alev püskürtebiliyordu. Alman ordusu silahları arasına alınan lav silahları Birinci Dünya Savaşında müttefiklere karşı  kullanıldığında umulanın ötesinde etkili olduğu görüldü.

Kısa bir müddet sonra İngiliz ve Fransız orduları da kendi geliştirdikleri alev makinalarını kullandılarsa da tam etkili olamadılar. Alev püskürtme uzaklıkları ve püskürtme müddetleri sınırlı olan bu alev makinalarının etkileri karşı birlikleri dehşete düşürmekle sınırlı kaldı.

Sonraki yıllarda dünyanın önemli askeri güçlerinin hepsi gerek sırtta taşınan, gerek tanklara yerleştirilen tipte lav silahları kullandı. İngiliz ve Amerikan ordularında napalm, yakan lav silahları kullanıldı. Kalınlaştırılmış bir benzin türü olan napalm, çok yüksek bir ısı verir ve değdiği yere pelte gibi yapışmaktadır.

Lav silahlarıı en çok hücum sırasında düşmanın kamuflaj malzemelerini yakmak, mevzilerindeki çalılıkları yoklamak veya silah depolarını ortaya çıkarmakta kullanılır. Özellikle İkinci Dünya Savaşında Japonların Pasifik Adalarında hindistan cevizi kütükleriyle yaptıkları sığınaklarda ve mağaralardaki savunmalarına karşı etkili oldu.

1950’lerde ABD ordusunun kimyasal savaş birlikleri yakın mesafelerdeki korunaklı mevzilere karşı kullanılmak üzere hafif, tek atışlık lav silahları geliştirmişlerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Matrisi İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Matris Dedektörü nedir türleri ilk kim buldu ve kullandı mucidi icadı Matematikte matris veya dizey, dikdörtgen bir sayılar tablosu veya daha genel bir açıklamayla, toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosudur. Dizeyler daha çok doğrusal denklemleri tanımlamak, doğrusal dönüşümlerde (lineer transformasyon) çarpanların takibi ve iki parametreye bağlı verilerin kaydedilmesi amacıyla kullanılırlar. Dizeylerin toplanabilir, çıkartılabilir, çarpılabilir, bölünebilir ve ayrıştırılabilir olmaları, doğrusal cebir ve dizey kuramının temel kavramı olmalarını sağlamıştır.