Ana içeriğe atla

Atatürk'ün Havza'da kaldığı ev müze mi olacak

Atatürk'ün Havza'da kaldığı ev koruma altına alındı
Atatürk'ün, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra Havza'dan Amasya'ya giderken "Rum çetelerinin kendisine pusu kurduğu" istihbaratı üzerine bir gün kaldığı ev, koruma altına alındı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra Havza'dan Amasya'ya giderken "Rum çetelerinin kendisine pusu kurduğu" istihbaratı üzerine bir gün kaldığı ev, Samsun Büyükşehir Belediyesince koruma altına alındı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, evin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra Havza'dan Amasya'ya giden Atatürk'ü, halkın Tersakan Köprüsü'nden uğurladığını belirtti.
Büyük Önder Atatürk'ün, 12 Haziran 1919'da Havza'dan Amasya'ya giderken "Rum çetelerinin kendisine pusu kurduğu" istihbaratını aldığını ifade eden Yılmaz, Atatürk'ün bunun üzerine Çonoğlu Bayram Efendi'nin sahibi olduğu Sekizgöz Un Fabrikası'na gittiğinin belirlendiğini söyledi.
Burada yapılan değerlendirmenin ardından güvenlik tedbiri nedeniyle konaklama kararı alındığını anlatan Yılmaz, "Amasya Tamimi'ni yazmak için Rauf Orbay'ın da yanında olduğu Atatürk, Bayram Efendi'ye ait konakta bir gece kaldıktan sonra tekrar yola çıktı." dedi.
Bu tarihi bilgiye, Samsun'dan, önce Havza, sonra Amasya'ya geçen Atatürk'ün kullandığı yolu bulmak için başlatılan "Atayolu Projesi" kapsamındaki çalışmalar sırasında ulaştıklarını dile getiren Yılmaz, atıl un fabrikası ile konağın bulunduğu 16 dönüm araziyi mirasçılarından satın aldıklarını kaydetti.
Yılmaz, çürümeye terk edilen tarihi iki yapının restore edilmesine karar verdiklerini belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz