Ana içeriğe atla

Margarinin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Margarin sıvı, nebati ve hayvani yağlardan elde edilen, katı bitkisel yağ çeşididir. Tereyağı, nefisliği, güzel kokusu, yüksek besleme kabiliyeti ve kolay hazmi sebebiyle her zaman rağbet görür ve zaman zaman da darlığı çekildiğinden pahalılaşırdı. Bundan dolayı tereyağının yerini tutabilecek, ucuz ve tereyağından çok daha uzun zaman saklanması mümkün dayanıklı bir yağ imali  düşünülmüştür.
Margarin ilk olarak 1870’te Üçüncü Napolyon’un isteği ile Paris’te
 Hippolyte Mege-Mouries adlı Fransız tarafından oleomargarinden yapıldı ve patenti alındı. Oleomargarin, iç yağının sıcakta tazyik ile süzülmesinden elde edilen sıvı yağdır. Otuz kısım oleomargarin, yirmi beş kısım kaymağı alınmış inek sütü ve elli beş kısım su ile uzun zaman karıştırılıp emülsiyon, yani sübye haline getirilip tuz ve boya ilave edilirdi. Böylece 37°C’de eriyen, hazmı kolay iyi margarin elde edilmiş oldu. Bugün oleomargarin yerine sıvı bitkisel yağların ve balık yağlarının, hidrojenlenerek katılaştırılmasından elde edilen stearin yağları kullanılıyor. Katılaştırmada vitaminler bozulduğu için sonradan A ve D vitaminleri ilave edilerek, gıda kıymeti iyi oluyorsa da hazmları güç olmakta, tereyağ yerini tutmamaktadır. Margarin, yunanca “inci” demek olan “margaron” kelimesinden alınmıştır.
III. Napolyon, donanmada tereyağı yerine kullanılmak üzere bir başka madde geliştirilmesi için yarışma açmıştı. Mege-Mouries, bu yarışmaya katılan tek kişi oldu ve kralın koyduğu ödülü de aldı. Mege-Mouries, çalışmalarına iki yıl önce Vincennes’de bir çiftlikte başlamıştı. Hayvanlarını yeterince beslemediği gerekçesiyle köylülerin sert tepkileriyle karşılaşıyordu. Oysa, o bir deney yapmaktaydı. Deney sonunda gördü ki, çok yiyen ineklerden daha çok süt alınmakta, dolayısıyla, bu daha çok sütten de daha çok yağ yapılmaktaydı. Buradan yola çıkarak, sütteki yağ yapıcı maddelerin, hayvanlar tarafından yenen besinlerden geldiğini anladı. Ayrıca hayvanın vücudunda bulunan yağ da sütü oluşturan bir etkendi. Bütün bu yargılardan sonra, içyağı, kaymak, inek memesi, domuz karnı ve soda bikarbonat kullanarak ilk denemelerine başladı. Çalışmasının bir aşamasında, karışımın inci benzeri bir hal aldığını gördü. Bunun üzerine “Margarin”diye bağırdı. Aslında “Margarit” diye bağırmak istemişti ve bu Yunanca sözcük “inci” anlamına geliyordu. Poissy’de bir margarin fabrikası kurulmasına karar verildi. Ancak tam kuruluş çalışmalarının sürdüğü sırada, Fransa-Avusturya savaşı patladı ve proje yarıda kaldı. Bunun üzerine Jan ve Anton Jurgens adlı iki Hollandalı yağ tüccarı, 60 bin frank karşılığında margarin üretim hakkını satın aldılar ve 1871 yılında Hollanda’nın Oss kentinde ilk margarin fabrikasını kurdular.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz...