Ana içeriğe atla

Okulu İlk kim buldu icat etti mucidi kimdir tarihi

Okul nedir ilk kim buldu ve kullandı

Okulların geçmişi Antik Yunan Medeniyetine kadar dayanır. Antik Yunan dönemine ait bilgiler öğrencilerin belirli bir tesiste bir araya gelerek çeşitli akademik alanlarda eğitim aldıklarını göstermektedir. Bu okullardan en bilineni M.Ö. 385 yılında, Yunan Filozof Platon tarafından kurulmuş, felsefe eğitimi veren Akademia’dır.


İlk öğretim okulu sistemi M.S. 425 yılına ait kayıtlarda Bizans İmparatorluğu’nda kullanıldığını göstermektedir. Bizans askerlerinin en az ilkokul seviyesinde eğitim görmelerini zorunlu kılmışlardır.Bu sistem 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun Bizans İmparatorluğu’na son vermesi ile yok olmuştur.

Okulların bulunuşuna iat kaynakların bir kısmı da İslam Medeniyetini göstermektedir. İslam kültürünün güçlü bir bilgi birikimine sahip olması sistematik yönetmelerin uygulandığı bir eğitim sisteminin varlığına işaret eder. Okul için önce camiler kullanılmaya başlanmıştır. 9. yy da Medreseler açılmıştır. Daha sonra Osmanlılar döneminde Medreselerin çevresine cami, hastane, aşevleri ve çeşitli tesisler inşaa edilerek,  bu kurumların halk ile iç içe olması amaçlanmıştır. Günümüz üniversiteleri ile Osmanlı Medreselerinin önemli bağlantıları vardır. Medresler ile günümüz üniversitelerinin temeli atılmıştır.

Okul kelimesi, Fransızca “école”den dilimize geçmiştir. Osmanlı eğitim sisteminde “mektep” olarak bilinen kelime 1935’te “okul” olarak değiştirilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pekmezin tarihi ilk kim buldu mucidi kimdir kim icat etmiş nerde nasıl icad etmiş

Pekmez çeşitli meyve sularının ateşte kaynatılarak koyulaştırılması sonucunda meydana gelen normalden biraz daha fazla koyu  kıvamda meyve suyudur. Pekmezin ilk yapılış tarihi çok eskilere dayandığından kesin bir tarih vermek mümkün değildir. Bazı tarihi kaynaklarda Orta Asya’da yaşayan topluluklar arasında pekmezin var olduğu bilinmektedir. Pekmez Anadolu, Orta Doğu, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da yapılan ve zevkle yenen bir ekmek katığıdır. Özellikle Türklerde pekmez yapımı çok ileri gitmiştir.

Sünnet mevlüdünde okunacak dua

Sünnet mevlüdünde okunacak dua اَعُوذُ بِالِّٰهل مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجي۪مِ بِسْمِ الِّٰهل الرَّحْمٰنِ الرَّحي۪مِ اَلْحَمْدُ رَبِّ الْعَالَم وَ الصَّ ةَالُ وَالسَّ مَالُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِه وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَع رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّق إِمَامًا اَللّٰهُمَّ أَكْثِرْ ماَلَهُ وَوَلَدَهُ وَباَرِكْ لَهُ في۪مَا أَعْطَيْتَهُ Okunuşu: “E’ûzü billâhi mineş-şeytânir-racîm. Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Elhamdülillâhi rabbil-‘âlemin. Vas-salâtü ves-selâmü ‘alâ rasûlinâ Muhammediv ve ‘alâ âlihî ve eshâbihî ecma’în. Rabbenâ heb lenâ min ezvâcinâ ve zürriyyâtinâ kurrate a’yunin vec’alnâ lil-müttekîne imâmâ. Allâhümme eksir mâlehû ve veledehû ve bârik lehû fî mâ a’taytehû.” Anlamı: “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim Allah’ın adı ile. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e âl ve ashabının hepsine salât ve selâm olsun. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı biz...